Setergrotta –
et av naturens mesterverk!

Setergrotta er en av over 200 kalkstensgrotter i området rundt Mo i Rana. Det aller meste av Norges kalk-forekomster er i Nordland fylke, derfor finnes de fleste grottene her. Grunnvann og rennende vann løser opp kalken, og danner grotter. Grottedannelsen skjer vanligvis med vann under trykk, og “skålgroper” i vegger og tak forteller om prosessen som tar mange hundre tusen år!

Berghaller og vann

Setergrotta er en av de største grottene i Norge og har berghaller med opptil 15 meter under taket. Det renner fortsatt en bekk gjennom grotta, og luftstrømmer fører til underlige isdannelser hver vår.

Grottevandring

Å vandre eller krype langt under jordas overflate er en helt spesiell opplevelse. I hele menneskets historie vet vi at man har søkt etter det ukjente, det underjordiske, nærmere “ekte natur” kommer du ikke…

“Ekte naturkontakt”

I de fleste turistgrottene rundt i verden kan du gå på asfalterte stier med flomlys og gelender. I Setergrotta må du klatre gjennom steinura, bevege deg opp en “etasje” og krype i ganske trange kalk-tunneller. De sprekeste får prøve seg gjennom “Brevsprekka” og kommer inn til Fiskedammen, der små ørret uten pigment lever et stille liv. Sammen med våre erfarne guider vil du få en spennende opplevelse!

Grotteost på Norge Rundt

Kanskje har du sett en reportasje fra Setergrotta på NRK’s “Norge Rundt”? Grotta brukes nemlig til mer enn vandringer. I grottas indre finnes et lite lager med ost, som får en helt spesiell og kraftig smak etter ett års lagring. Og i desember arrangeres den årlige “ostehenteturen” for spesielt inviterte, med mat og kultur..
Se reportasjen her

Høsten 2009 fulgte NRK’s “Norge Rundt” en barnehage på flaggermusjakt i Setergrotta.
Se reportasjen her.

Historikk

Allerede på 1800-tallet var Hammernesgrotta ved Langvatnet i Rana en nasjonal attraksjon (bl.a. omtalt i Den norske Turistforenings Årbok i 1923). Og helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet var Grønligrotta i Rana en særegen severdighet for folk som ville ha en “underjordisk opplevelse”.

Flere hundre tusen mennesker har besøkt denne grotta opp gjennom årene. Grønligrotta er idag en familievennlig attraksjon, den har innlagt lys og man kan få en spennende opplevelse i vanlige klær, uten spesielle anstrengelser.

På slutten av 1980-tallet ønsket det lokale reiselivslaget å utvide tilbudet for turister for å gi en spenningsfylt opplevelse – helt utenom det vanlige. Mo i Rana har en enestående natur på alle kanter: fjord, fjelltopper, vidder, isbreer – og over 200 kalksteinsgrotter. Man ville gjøre grottene bedre kjent, og øke tilgjengeligheten.

Setergrotta blir tilgjengelig for turister

Noen ildsjeler tok oppgaven med å tilrettelegge Setergrotta for guiding. Første oppgave var å rydde inngangspartiet (Resakjelen) for sand og stein som i årenes løp hadde gjort passasjen ugjennomtrengelig. Resakjelen var tidligere dekket av is og vann, men var åpen i en periode på 1930-tallet. Senere ble den igjen stengt av steinras.

I to sommersesonger prøvde man ut et tilbud med en sportslig grotteopplevelse. Det ble en suksess, med mange hundre besøk hver sommer. I 1991 startet ildsjelene og grunneierne bedriften Setergrotta AS. To små bygninger ble satt opp, en utstyrsbu og en kiosk. Eierne satte opp en privat kraftlinje og fikk lagt frem telefon til kiosken. Og et “veg-toilett” kom til etterhvert.

Etter snart 35 års drift har bedriften hatt et godt antall besøkende. Økonomisk har det “gått rundt” og de årene det ble overskudd er dette tilbakeført til driften.

I 2022 ble bedriften sertifisert som miljøfyrtårn.

Setergrotta AS ble 1.1.2024 innlemmet som en del av Krokstrand Fjellpark.