Mer om Setergrotta  –  et av naturens mesterverk!

Setergrotta er en av over 200 kalkstensgrotter i området rundt Mo i Rana. Det aller meste av Norges kalk-forekomster er i Nordland fylke, derfor finnes de fleste grottene her. Grunnvann og rennende vann løser opp kalken, og danner grotter. Grottedannelsen skjer vanligvis med vann under trykk, og «skålgroper» i vegger og tak forteller om prosessen som tar mange hundre tusen år!

Berghaller og vann

Setergrotta er en av de største grottene i Rana, og har berghaller med opptil 15 meter under taket. Det renner fortsatt en bekk gjennom grotta, og luftstrømmer fører til underlige is-dannelser hver vår.

Grottevandring

Å vandre eller krype langt under jordas overflate er en helt spesiell opplevelse. I hele menneskets historie vet vi at man har søkt etter det ukjente, det underjordiske, nærmere «ekte natur» kommer du ikke…

«Ekte naturkontakt»

I de fleste turistgrottene rundt i verden kan du gå på asfalterte stier med flomlys og gelender. I Setergrotta må du klatre gjennom steinura, bevege deg opp en «etasje» og krype i ganske trange kalk-tunneller. De sprekeste får prøve seg gjennom «Brevsprekka» og kommer inn til Fiskedammen, der små ørret uten pigment lever et stille liv. Sammen med våre erfarne guider vil du få en spennende opplevelse!

Grotteost på Norge Rundt

Kanskje har du sett en reportasje fra Setergrotta på NRK’s «Norge Rundt»? Grotta brukes nemlig til mer enn vandringer. I grottas indre finnes et lite lager med ost, som får en helt spesiell og kraftig smak etter ett års lagring. Og i desember arrangeres den årlige «ostehenteturen» for spesielt inviterte, med mat og kultur..
Se reportasjen her

Høsten 2009 fulgte NRK’s «Norge Rundt» en barnehage på flaggermusjakt i Setergrotta.
Se reportasjen her.